Πολιτική Παρενόχλησης και Βια στην Εργασία

Η βία και παρενόχληση στην εργασία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα. Η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις μέτρων και πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, εκτός από υποχρεωτική είναι και αναγκαία, όχι μόνο για την προαγωγή ευρύτερων κοινωνικών στόχων, όπως είναι η κατάργηση των διακρίσεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, αλλά και επειδή συμβάλλει στην ομαλή και παραγωγικότερη λειτουργία κάθε επιχείρησης.

Με τον Νόμο 4808/2021, σε συνδυασμό με άλλες υφιστάμενες διατάξεις, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και
παρενόχλησης, όταν αυτά εκδηλώνονται στο πλαίσιο (άμεσα ή έμμεσα) της εργασίας. Η πλήρης εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προαγωγή των προαναφερόμενων στόχων, με αμοιβαία οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, τους απασχολούμενους και τις λοιπές κατηγορίες προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής.

Στις επόμενες παραγράφους αναλύονται τα εξής:

•    Σκοπός
•    Πεδίο εφαρμογής 
•    Βασικές έννοιες 
•    Θεσμικό Πλαίσιο
•    Πεδίο εφαρμογής και γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών
•    Κατάρτιση πολιτικών εντός της επιχείρησης, διαδικασίες και εκπαίδευση εργαζομένων
•    Δικαιώματα θιγόμενων και υποχρεώσεις εργοδοτών σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης
•    Επίλογος

01 Σκοπός

Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η ενημέρωση των Εργαζομένων αναφορικά με το πως αντιμετωπίζει η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία και η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της εργασίας, είτε αυτή παρέχεται δια ζώσης είτε εξ’ αποστάσεως υπό την μορφή τηλεργασίας. H ΙΑΜΕΞ Α.Ε. αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων της και δηλώνει ότι  δείχνει μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης, οποιασδήποτε μορφής και από οποιοδήποτε πρόσωπο, αποσκοπώντας στην δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος με κεντρικό άξονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για το λόγο αυτό, προβαίνει στην υιοθέτηση κάθε δυνατού τρόπου πρόληψης και καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών εντός του εργασιακού της χώρου.


02 Πεδίο εφαρμογής 

Η παρούσα Πολιτική δεσμεύει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα Διευθυντικά Στελέχη και το προσωπικό της Εταιρείας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που τους συνδέει με την Εταιρεία. Στην παρούσα Πολιτική υπάγονται επίσης αντισυμβαλλόμενοι της Εταιρείας στο πλαίσιο συμβάσεων έργου, ανεξάρτητων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, οι απασχολούμενοι μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, άτομα που αιτούνται εργασία σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας εφαρμοστέας νομοθεσίας. Δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας πολιτικής περιστατικά βίας και παρενόχλησης που προκαλούνται από τρίτα πρόσωπα μη υπαγόμενα σε αυτήν, καθώς δεν συνδέονται με τον «κόσμο της εργασίας». Αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές ισχύουν και εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του εργατικού δικαίου αναφορικά με την υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη.


03 Βασικές έννοιες

α) Ο όρος  “Βία και Παρενόχληση” στην εργασία σημαίνει οποιαδήποτε μη αποδεκτή από το πρόσωπο, στο οποίο κατευθύνεται μορφή συμπεριφοράς, πράξη, πρακτική ή απειλή εκδήλωσής τους, που ασκείται είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, είτε εφάπαξ είτε κατ’ επανάληψη, και αποσκοπεί ή οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη. Ο όρος περιλαμβάνει την έμφυλη βία ή παρενόχληση. Ο όρος «έμφυλη βία» σημαίνει βία ή παρενόχληση που κατευθύνονται σε άτομα λόγω του φύλου τους, ή επηρεάζουν δυσανάλογα άτομα συγκεκριμένου φύλου και περιλαμβάνει τη σεξουαλική παρενόχληση.    

β) ως “Παρενόχληση” νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς, που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως εάν συνιστούν μορφή διάκρισης, και περιλαμβάνουν και την παρενόχληση λόγω φύλου ή για άλλους λόγους διάκρισης,    

γ) ως “Παρενόχληση λόγω φύλου” νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς που συνδέονται με το φύλο ενός προσώπου, οι οποίες έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου αυτού και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος κατά το άρθρο 2 του ν. 3896/2010 (Α’ 107) και την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4443/2016 (Α’ 232).

δ) Σεξουαλική παρενόχληση: Περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε έννοια είναι υποσύνολο της προηγούμενης: η σεξουαλική παρενόχληση είναι υποσύνολο της παρενόχλησης λόγω φύλου, η οποία ανήκει στην ευρύτερη έννοια της παρενόχλησης· η τελευταία με τη σειρά της εντάσσεται στη γενική κατηγορία της βίας και παρενόχλησης.

 

Ενδεικτικά παραδείγματα συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης

Η συμπεριφορά βίας και παρενόχλησης μπορεί να εκδηλωθεί δια ζώσης με διάφορες μορφές, σωματική, λεκτική, μη λεκτική, άμεση, έμμεση, συγκεκαλυμμένη ή υπονοούμενη, ή να εκδηλωθεί στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από το αν γίνεται χρήση εταιρικού ή μη εξοπλισμού και λογαριασμών.
-Σωματική (Ανεπιθύμητο άγγιγμα, Ανεπιθύμητη σωματική επαφή, Ανεπιθύμητος ασπασμός,Ανεπιθύμητος εναγκαλισμός)
-Λεκτική (Προσβλητικές, αδιάκριτες ερωτήσεις για την προσωπική ζωή του
ατόμου, Σεξουαλικώς αδέξια και προσβλητικά σχόλια/αστεία, Ανάρμοστες
προτάσεις για ραντεβού)
-Μη λεκτική (Επίδειξη ανάρμοστου οπτικού υλικού, σεξουαλικού περιεχομένου ή χαρακτήρα, Ανάρμοστο, επίμονο και αδιάκριτο κοίταγμα με σεξουαλικώς υπονοούμενη διάθεση, Άσεμνες χειρονομίες)
-Στον κυβερνοχώρο (Προσβλητικές και ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες
και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, Αποστολή email με προσβλητικό,
σεξουαλικού χαρακτήρα, περιεχόμενο)

 

04 Θεσμικό Πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση όλων των μορφών συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης, ρυθμίζεται και εξειδικεύεται με τον Νόμο 4808/2021 και, ειδικότερα, με το Μέρος ΙΙ του εν λόγω νόμου, με τίτλο «Υιοθέτηση μέτρων και ρυθμίσεις για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία».
Ο Νόμος προβλέπει γενικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεσμεύουν όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται σε αυτές. Πλέον αυτών, προβλέπεται, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από είκοσι (20) άτομα, η υποχρέωση υιοθέτησης δύο αυτοτελών πολιτικών: η πρώτη αφορά την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης και η δεύτερη τη διαχείριση των εσωτερικών καταγγελιών. 
Οι δύο αυτές πολιτικές εξειδικεύονται με την Υπουργική Απόφαση 82063/2021, στην οποία περιλαμβάνονται υποδείγματα πολιτικής και οδηγίες προς τις επιχειρήσεις με προσωπικό μεγαλύτερο από είκοσι (20) άτομα. 

Το Μέρος ΙΙ του Ν. 4808/2021 είναι εναρμονισμένο με το περιεχόμενο της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «Για την εξάλειψη της βίας και
παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας». Η κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί, άλλωστε, το Μέρος Ι του εν λόγω Νόμου.
Το Μέρος ΙΙ του Νόμου απαγορεύει επί της αρχής κάθε μορφής βία και παρενόχληση - συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου καθώς και της σεξουαλικής παρενόχλησης – που εκδηλώνεται είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας, είτε συνδέεται με αυτήν, είτε προκύπτει από αυτήν.

Μία συμπεριφορά βίας και παρενόχλησης θεωρείται ότι λαμβάνει χώρα κατά την εργασία όταν εκδηλώνεται:

-Στον χώρο εργασίας: ο χώρος εργασίας περιλαμβάνει δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στους οποίους το εργαζόμενο άτομο παρέχει εργασία, λαμβάνει
αμοιβή, κάνει διάλειμμα για ανάπαυση ή σίτιση, καθώς και τους χώρους ατομικής υγιεινής και φροντίδας, αποδυτηρίων η καταλυμάτων που παρέχει ο εργοδότης.
-Κατά τις μετακινήσεις από και προς την εργασία: σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται επαγγελματικά ταξίδια, καθώς και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση και δραστηριότητα που σχετίζεται με την εργασία.
-Κατά τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

05 Πεδίο εφαρμογής και γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών

Με την ΥΑ 82063/2021 γίνεται διάκριση ανάμεσα στις κατηγορίες προσώπων του πεδίου εφαρμογής, ως εκείνες που υπάγονται στην προστασία των σχετικών διατάξεων έναντι συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία, και τις επιχειρήσεις/εργοδότες ως φορείς των υποχρεώσεων που δημιουργεί ο νόμος. Σημειώνεται ότι ο νόμος δεν περιορίζεται μόνο στα άτομα που αποτελούν το προσωπικό της επιχείρησης, αλλά περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες προσώπων που αναπτύσσουν οποιασδήποτε μορφής σχέση, συνεργασία ή ακόμη και επαφή με την επιχείρηση.

Κατηγορίες προσώπων που εμπίπτουν στις διατάξεις για τη βία και παρενόχληση κατά την εργασία:
• Εργαζόμενες/οι και απασχολούμενες/οι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων:  Απασχολούμενων με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής και Απασχολούμενων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών.
• Άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων και των μαθητευόμενων.
•Εθελόντριες/εθελοντές.
• Εργαζόμενες/εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας με την επιχείρηση στην οποία έλαβε χώρα το περιστατικό έχει λήξει.
• Υποψήφιοι εργαζόμενοι που προσέρχονται στην επιχείρηση προς αναζήτηση εργασίας.

Γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών και συμπλήρωση υφιστάμενων:
Ο Ν. 4808/2021:
• Δημιουργεί ορισμένες γενικές υποχρεώσεις, με την έννοια ότι δεσμεύουν όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στην επιχείρηση. Παράλληλα, εκτός από τις γενικές υποχρεώσεις, ο Νόμος προβλέπει, αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από είκοσι (20) άτομα, την υποχρέωση υιοθέτησης δύο αυτοτελών πολιτικών: α) πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και β) πολιτική για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών.
• Συμπληρώνει, επιπλέον, τις υφιστάμενες σχετικές προβλέψεις του Ν. 3850/2010
(«Κώδικας νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»),
προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτές ζητήματα που άπτονται της βίας και
παρενόχλησης στην εργασία.

Όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν βάσει των σχετικών διατάξεων του Ν.4808/2021 δεν δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες αυτούς καθαυτούς, αλλά και κάθε άλλο πρόσωπο που ασκεί διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπεί τον εργοδότη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2021 την Υ.Α. 5393,σύμφωνα με την οποία, ως εργαζόμενες/οι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική τεκμαίρονται (Τα στοιχεία που ακολουθούν πρέπει να αποτυπώνονται ρητώς στους όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας και να δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»)  εκείνες/οι που:
•    Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη έναντι λοιπών εργαζομένων της
επιχείρησης, ή 
•    εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή 
•    είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του
εργοδότη, ή 
•    εφόσον ο εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο, είναι μέτοχοι ή εταίροι, κατέχοντας ή εκπροσωπώντας ποσοστό ίσο ή υψηλότερο του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου, ή, τέλος, 
•    τηρούν τις ελάχιστες μισθολογικές προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στην
προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση. 


Νέες γενικές υποχρεώσεις εργοδοτών βάσει του Ν. 4808/2021ανεξαρτήτως του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού:

Κάθε εργοδότης, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπεί τον εργοδότη, υποχρεούται:
1. Να παραλαμβάνει, να διερευνά και να διαχειρίζεται κάθε καταγγελία ή σχετική αναφορά επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και παρενόχληση, με εμπιστευτικότητα και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
2. Να μην παρεμποδίζει την παραλαβή, τη διερεύνηση και τη διαχείριση καταγγελιών ή αναφορών σχετικών με περιστατικά βίας και παρενόχλησης.
3. Να παρέχει συνδρομή και πρόσβαση σε κάθε αρμόδια δημόσια, διοικητική ή δικαστική αρχή, κατά την έρευνα τέτοιων περιστατικών και εφόσον της/του ζητηθεί από αυτές τις αρχές.
4. Να παρέχει στα εργαζόμενα άτομα κάθε αναγκαία πληροφορία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, καθώς και με μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και του εργοδότη επί τέτοιων περιστατικών.
5. Να αναρτά στον χώρο εργασίας και σε προσβάσιμο σημείο, ενημέρωση για τις
διαδικασίες που υφίστανται σε επίπεδο επιχείρησης σχετικά με την καταγγελία και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παρενόχλησης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές.
 

Συμπλήρωση υφιστάμενων γενικών υποχρεώσεων των εργοδοτών:

Το Μέρος ΙΙ του Ν. 4808/2021 συμπληρώνει ορισμένες από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις των εργοδοτών, όπως αυτές προβλέπονται στον Ν. 3850/2010 («Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων»), προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτές ζητήματα που άπτονται της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Ειδικότερα:
•    Στην υποχρέωση των εργοδοτών για παροχή ενημέρωσης προς τις/τους εργαζόμενες/ους σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία στην επιχείρηση, προστίθενται οι κίνδυνοι βίας και παρενόχλησης, καθώς και τα μέτρα για την καταπολέμησή τους.
•    Στη γενική υποχρέωση των εργοδοτών περί κατάρτισης προγράμματος προληπτικής δράσης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, προστίθενται στις παραμέτρους αυτών των προγραμμάτων οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι.
•    Στην ίδια διάταξη, προστίθεται η αξιολόγηση και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Σε
αυτούς εντάσσονται πλέον οι κίνδυνοι βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ προβλέπεται και η λήψη μέτρων για την πρόληψη, έλεγχο και περιορισμό αυτών.
•    Εμπλουτίζονται οι αρμοδιότητες του ιατρού εργασίας, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτές η διάσταση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.


06 Κατάρτιση πολιτικών εντός της επιχείρησης, διαδικασίες και εκπαίδευση εργαζομένων

Εκτός από τις γενικές υποχρεώσεις που δεσμεύουν όλους τους εργοδότες, το Μέρος ΙΙ του Ν. 4808/2021 προβλέπει, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από είκοσι (20) άτομα, την υποχρέωση υιοθέτησης δύο αυτοτελών πολιτικών στο εσωτερικό κάθε επιχείρησης. Η πρώτη αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και η δεύτερη τον τρόπο διαχείρισης των εσωτερικών καταγγελιών.

6.1. Μέτρα πρόληψης για την εξάλειψη περιστατικών Βίας & Παρενόχλησης

Ειδικότερα, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. δεσμεύεται να: 

6.1.1.    Προβαίνει σε εκτίμηση κινδύνων Βίας και Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε., λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τυχόν εγγενή επικινδυνότητα που πηγάζει από την φύση της δραστηριότητάς της, τη θέση εργασίας, παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν λόγους διάκρισης των Εργαζομένων, προβαίνει σε εκτίμηση των κινδύνων Βίας και Παρενόχλησης. Ενδεικτικά μέτρα εκτίμησης κινδύνων που λαμβάνει η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. είναι η διενέργεια αυτοψίας στον εργασιακό χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η τακτική επικοινωνία με τους Εργαζομένους της ή/και η διεξαγωγή ετήσιων ανώνυμων ερευνών προς τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών. Παράλληλα, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. εκτιμά ιδιαιτέρως τους κινδύνους που αφορούν ειδικές ομάδες Εργαζομένων της (όπως οι προσφάτως προσληφθέντες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας κ.α.) μέσω τακτικών επικοινωνιών και εξειδικευμένων ερωτημάτων απέναντί τους, ως προς τις συνθήκες εργασίας τους, την συμπεριφορά των λοιπών Εργαζομένων και μελών της διοίκησης απέναντί τους κ.α. Για την εκτίμηση κινδύνων η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. δύναται να αξιοποιήσει ψηφιακά εργαλεία εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.

6.1.2.    Λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των ανωτέρω κινδύνων, καθώς και για την παρακολούθηση σχετικών περιστατικών ή μορφών συμπεριφοράς. Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. περιλαμβάνουν, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τις ακόλουθες ενέργειες:

6.1.2.1.    Παρέχει ενθάρρυνση για την δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, βασισμένου στην αλληλοβοήθεια, την συνεργασία και στον αλληλοσεβασμό, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελεί θεμελιώδη αξία. Μπορείτε να επιδεικνύετε σεβασμό με απλές αλλά ουσιαστικές συμπεριφορές, όπως:
•    Ενθαρρύνετε τους συναδέλφους να εκφράζουν απόψεις και ιδέες.
•    Προωθήστε ένα περιβάλλον εργασίας που εκφράζει την αποδοχή στην διαφορετικότητα και την ένταξη. 
•    Ακούστε προσεκτικά τι έχουν οι συνεργάτες σας να πουν πριν εκφράσετε την άποψή σας.
•    Μοιραστείτε τακτικά πληροφορίες και επιτρέψτε τη συμμετοχή άλλων στη λήψη αποφάσεων. 
•    Οι ιδέες-προτάσεις των συνεργατών σας για να αλλάξετε ή να βελτιώσετε την εργασία σας είναι ωφέλιμες.
•    Μην ενεργείτε προσβλητικά προς τους ανθρώπους ή τις ιδέες τους και μην τους αποδυναμώνετε και τους γελοιοποιείτε. 
•    Χρησιμοποιήστε εποικοδομητικά σχόλια και προσπαθήστε να επαινείτε τους συναδέλφους σας πιο συχνά. 
6.1.2.2.    Οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Εργαζομένων σε θέματα Βίας και Παρενόχλησης και εφαρμογή πολιτικών με τις σχετικές οριζόμενες διαδικασίες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και καταπολέμηση περιστατικών Βίας και Παρενόχλησης.
6.1.2.3.    Υιοθέτηση διαδικασιών που εξασφαλίζουν την άμεση επικοινωνία των Εργαζομένων με το πρόσωπο αναφοράς που προβλέπεται κατωτέρω και παρότρυνση των Εργαζομένων για άμεση πρόσβαση και επικοινωνία τόσο με το πρόσωπο αναφοράς όσο και με τους λοιπούς συναδέλφους αλλά και τον επικεφαλής κάθε τμήματος. 
6.1.2.4.    Υιοθέτηση διαδικασίας διαχείρισης αναφορών/καταγγελιών 
6.1.2.5.    Ενημέρωση και δράσεις για την ευαισθητοποίηση των Εργαζομένων σε υγιή πρότυπα συμπεριφοράς (π.χ. αποφυγή εξαρτήσεων), αλλά και για ζητήματα που αφορούν ευάλωτες κατηγορίες Εργαζομένων.
6.1.2.6.    Καθοδήγηση και υποστήριξη στα θύματα Βίας και Παρενόχλησης και στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας για την ομαλή ένταξή τους στο χώρο εργασίας. 
6.1.2.7.    Λήψη μέτρων τεχνικού χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και τον περιβάλλοντα χώρο αυτών, όπως ενδεικτικά ο επαρκής φωτισμός όλων των χώρων, σύστημα βιντεοεπιτήρησης (κατά τις προβλέψεις και όπως επιτρέπεται από την εφαρμοστέα νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), κλπ.
6.1.2.8.    Ιατρός Εργασίας: ο Ιατρός Εργασίας, που επισκέπτεται εγκαταστάσεις βάσει τακτικού προγράμματος, είναι κι εκείνος υπεύθυνος να ενημερώνει τους/τις εργαζόμενους/ες για τα δικαιώματα και τη διαδικασία υποβολής επώνυμων και ανώνυμων αναφορών. 
Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. δεσμεύεται να αξιολογεί σε τακτική βάση την αποτελεσματικότητα των κατά τα ανωτέρω εφαρμοζόμενων προληπτικών μέτρων και μέτρων αντιμετώπισης προκειμένου να αναθεωρεί ή να επικαιροποιεί όποτε κρίνεται αναγκαίο την εκτίμηση των κινδύνων και μέτρων. 
6.1.3.    Προβαίνει σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Εργαζομένων για τους κινδύνους Βίας και Παρενόχλησης μέσω της παρούσας Πολιτικής αλλά και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο (π.χ. με ενημερωτικά φυλλάδια σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, με εταιρικές συναντήσεις ενημέρωσης του προσωπικού, με επιμορφωτικά σεμινάρια, δυνατότητα συναντήσεων με ειδικούς ψυχικής υγείας κ.α.). Ειδικότερα, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των Εργαζομένων, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. δύναται μεταξύ άλλων: 
6.1.3.1.    Nα οργανώνει συναντήσεις προσωπικού για τη συζήτηση σχετικών θεμάτων και την έγκαιρη αντιμετώπιση δυνητικών κινδύνων.
6.1.3.2.    Να πραγματοποιεί σεμινάρια με ειδικούς ψυχικής υγείας ή παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών, κλπ.
6.1.3.3.    Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εργαζομένων και στελεχών της διοίκησης σε προγράμματα κατάρτισης και επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων Βίας και Παρενόχλησης στην εργασία.
6.1.3.4.    Να ενημερώνει τους Εργαζομένους για τους κινδύνους Βίας και
Παρενόχλησης, καθώς και για τα σχετιζόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, για τις διαδικασίες που εφαρμόζει η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και για τις δυνατότητες που δίνονται από το νόμο στους Εργαζομένους σε περίπτωση τέτοιων περιστατικών, διασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρησή τους.  

6.1.4.    Παρέχει στους Εργαζομένους, μέσω της παρούσας Πολιτικής αλλά και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των Εργαζομένων όσο και των ατόμων που ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν την ΙΑΜΕΞ Α.Ε., στο μέτρο και στον βαθμό της δικής τους ευθύνης, σε περίπτωση εκδήλωσης ή αναφοράς ή καταγγελίας τέτοιων περιστατικών, καθώς και για τη σχετική διαδικασία καταγγελίας που πρέπει να ακολουθηθεί.

6.2. Πολιτική Διαχείρισης Εσωτερικών Καταγγελιών για Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

6.2.1. Διαδικασία αναφοράς ή καταγγελίας περιστατικών Βίας και Παρενόχλησης: 

Η διαδικασία που ακολουθείται από την ΙΑΜΕΞ Α.Ε. για τη διερεύνηση και αξιολόγηση των καταγγελιών των Εργαζομένων για περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης περιγράφεται κατωτέρω, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμη και αναρτάται σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα εσωτερικής επικοινωνίας/διαχείρισης που χρησιμοποιεί η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και στην ιστοσελίδα της (www.iamex.gr):

•    Κάθε Εργαζόμενος που θεωρεί ότι έχει υποστεί περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης, καθώς και κάθε Εργαζόμενος που αντιλαμβάνεται περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης σε βάρος άλλου εργαζομένου κατά παράβαση της παρούσας πολιτικής, οφείλει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση να υποβάλει αναφορά/καταγγελία. Η ως άνω αναφορά/καταγγελία μπορεί να υποβληθεί επώνυμα ή ανώνυμα, προφορικά ή εγγράφως στα στοιχεία επικοινωνίας του προσώπου αναφοράς που προβλέπονται στην παρούσα πολιτική (το «Πρόσωπο Αναφοράς»), ακολουθώντας την διαδικασία που προβλέπεται κατωτέρω για κάθε περίπτωση: 

Έγγραφη καταγγελία: Σε περίπτωση που ο καταγγέλλων επιλέξει να υποβάλλει εγγράφως την καταγγελία, θα πρέπει να συμπληρώσει  τη «Φόρμα καταγγελίας Συμβάντος Bίας και Παρενόχλησης» (κατά το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο Παράρτημα Α) και να την αποστείλει στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Προσώπου Αναφοράς. 

Προφορική καταγγελία: Σε περίπτωση προφορικής καταγγελίας, η καταγγελία θα καταγραφεί από τον παραλήπτη της καταγγελίας (δηλ. το Πρόσωπο Αναφοράς) στη «Φόρμα Καταγγελίας Συμβάντος Bίας και Παρενόχλησης» και κατόπιν θα υπογραφεί από τον καταγγέλλοντα (εκτός αν ο καταγγέλλων επιθυμεί να υποβάλει την καταγγελία ανώνυμα, οπότε η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. υποχρεούται να διατηρήσει την ανωνυμία του τελευταίου).

Ανώνυμη καταγγελία: Σε περίπτωση ανώνυμης καταγγελίας, αυτή υποβάλλεται είτε προφορικά κατά τα ανωτέρω, είτε με συμπλήρωση της «Φόρμας Καταγγελίας Συμβάντος Bίας και Παρενόχλησης». Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ανωνυμία μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να περιορίσει τη δυνατότητα της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. να διερευνήσει την καταγγελία. Οι ανώνυμες καταγγελίες καθιστούν την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διερεύνηση εξαιρετικά δύσκολη ή και αδύνατη, λόγω της δυσκολίας παροχής στοιχείων από έναν ανώνυμο καταγγέλλοντα (π.χ. συνάντηση για την παροχή διευκρινίσεων), όπως επίσης και της αξιολόγησης της αξιοπιστίας της καταγγελίας. Ωστόσο, ακόμη και οι ανώνυμες καταγγελίες θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και θα διερευνώνται στο βαθμό που είναι εφικτό. Ειδικότερα, οι υποβαλλόμενες ανώνυμες καταγγελίες εξετάζονται ανάλογα με τον βαθμό τεκμηρίωσής τους και τη δυνατότητα εντοπισμού της ασύμβατης με την παρούσα Πολιτική ενέργειας που περιγράφουν.    


6.2.1.1. Επικοινωνία – Αρμόδιο πρόσωπο αναφοράς

Αρμόδιο πρόσωπο της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. για να υποδέχεται, εξετάζει και διαχειρίζεται τις καταγγελίες ή παράπονα των θιγόμενων προσώπων για συμπεριφορές Βίας και Παρενόχλησης ορίζεται η Μαρία Χρονάκη, με την οποία μπορούν να επικοινωνούν οι Εργαζόμενοι αυτοπροσώπως στα γραφεία της ΙΑΜΕΞ Α.Ε., τηλεφωνικά στο τηλ. 6972624796 ή μέσω e-mail για Υποβολή Επώνυμων και Ανώνυμων Αναφορών στο Κανάλι “Call Out” στην ηλεκτρονική διεύθυνση compliance@iamex.gr .  Η δε πρόσβαση των Εργαζομένων στο πρόσωπο αναφοράς είναι πάντα ανοιχτή, εύκολη και άμεση. Ο ρόλος του είναι ενημερωτικός και έγκειται στο να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους Εργαζόμενους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Βίας και Παρενόχλησης στην εργασία, ανεξάρτητα εάν του απευθύνονται με αφορμή κάποιο περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης ή κατόπιν υποβολής σχετικής καταγγελίας. Το πρόσωπο αναφοράς ενημερώνει τον θιγόμενο Εργαζόμενο για τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του, σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας που ακολουθείται εντός της ΙΑΜΕΞ Α.Ε., να υποβάλει επίσης καταγγελία στις αρμόδιες διοικητικές αρχές στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους, δηλαδή προς την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και στις δικαστικές αρχές, κατ’ επιλογήν του. 
•    Κατόπιν υποβολής της καταγγελίας, ο Εργαζόμενος θα λάβει από το πρόσωπο αναφοράς επιβεβαίωση λήψης της καταγγελίας και ενημέρωση για την εξέλιξη της.
•    Οι Προϊστάμενοι κάθε Τμήματος που τυχόν λαμβάνουν γνώση σχετικά με περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης οφείλουν να αναφέρουν άμεσα το θέμα εγγράφως στο πρόσωπο αναφοράς, το οποίο και λαμβάνει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τον θιγόμενο Εργαζόμενο. Η Διεύθυνση της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και κατόπιν συμφωνίας με τον καταγγέλλοντα, μέχρι την πλήρη διερεύνηση και οριστική εξέταση των καταγγελλόμενων, δύναται να λαμβάνει προσωρινά, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον τούτο είναι δυνατό, ένα ή περισσότερα από τα μέτρα που αναφέρονται ενδεικτικά στο άρθρο ανωτέρω, με σκοπό την προστασία του θιγόμενου.  
•    Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. διερευνά και εξετάζει άμεσα τα καταγγελλόμενα με αμεροληψία και προστασία της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των θιγόμενων Εργαζομένων και των καταγγελλόμενων. Κατά τη διερεύνηση των καταγγελλόμενων, θα επιδιώκεται η τήρηση της ανωνυμίας στο μέτρο του δυνατού, εφόσον δεν υφίστανται λόγοι που να επιβάλλουν την άρση αυτής είτε προς διευκόλυνση της διερεύνησης της καταγγελίας (π.χ. συνέντευξη με καταγγελλόμενο) είτε μετά από παρέμβαση δημόσιας Αρχής. 
•    Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την λήψη της καταγγελίας, θα διενεργηθεί έρευνα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και το πρόσωπο αναφοράς, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν λόγοι για περαιτέρω διερεύνηση της καταγγελίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα καταγραφούν από το Πρόσωπο Αναφοράς ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στη «Φόρμα αξιολόγησης Συμβάντος Bίας και Παρενόχλησης» (που είναι διαθέσιμη στο Παράρτημα Α της παρούσας Πολιτικής). Σε περίπτωση που προκύψει ότι η καταγγελία δεν είναι βάσιμη ή λείπουν σημαντικά στοιχεία για να εξεταστεί η βασιμότητά της, το Πρόσωπο Αναφοράς θα ενημερώσει γραπτώς τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελλόμενο για το λόγο για τον οποίο η καταγγελία θεωρήθηκε ως αβάσιμη. Διαφορετικά, θα ζητηθούν γραπτές εξηγήσεις από τον καταγγελλόμενο, σχετικά με το καταγγελλόμενο περιστατικό. 
•    Ο καταγγελλόμενος θα πρέπει, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήψης της ως άνω έγγραφης ενημέρωσης, να συμπληρώσει και να υποβάλει μέσω email στο Πρόσωπο Αναφοράς τη «Φόρμα Απάντησης Καταγγελλόμενου» (που είναι διαθέσιμη στο Παράρτημα Α της παρούσας Πολιτικής) μαζί με τυχόν υποστηρικτικά στοιχεία προς επικύρωση των ισχυρισμών του/της. 
•    Οι μάρτυρες που τυχόν υποδεικνύονται από κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη οι μαρτυρίες τους.
•    Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα καταγραφούν όλα τα στοιχεία με βάση το υλικό που έχει συλλεχθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη και η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. θα ενημερώνει, κατά περίπτωση, τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελλόμενο για τα αποτελέσματα της έρευνας. Όλες οι διαδικασίες και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν θα αποτυπωθούν στη «Φόρμα αξιολόγησης Συμβάντος Bίας και Παρενόχλησης» (που είναι διαθέσιμη στο Παράρτημα Α της παρούσας Πολιτικής). 
•    Σε περίπτωση, εν όλω ή έστω εν μέρει, επιβεβαίωσης των καταγγελλόμενων, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. λαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα μέτρα που αναφέρονται εανωτέρω, με σκοπό την προστασία του θιγόμενου καταγγέλοντα . 
•    Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. θα καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό από την ημερομηνία υποβολής της καταγγελίας. 
6.2.2. Προβαίνει σε έρευνα και εξέταση των καταγγελιών με αμεροληψία και προστασία της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των θιγόμενων Εργαζομένων και των καταγγελλόμενων. Πιο συγκεκριμένα: 
6.2.2.1. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και το πρόσωπο αναφοράς, δεσμεύονται να παραλαμβάνουν και να μην εμποδίζουν την παραλαβή, να διερευνούν και να διαχειρίζονται άμεσα και με απόλυτη εχεμύθεια κάθε καταγγελία Εργαζομένου για περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης, να ερευνούν και να εξετάζουν τα καταγγελλόμενα γεγονότα με αμεροληψία και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και να λαμβάνουν άμεσα μέτρα για την προστασία του θιγόμενου Εργαζομένου.
6.2.2.2. Σε περίπτωση που ο καταγγελλόμενος είναι το Πρόσωπο Αναφοράς ή άλλο πρόσωπο που εμπλέκεται στην διαδικασία έρευνας και εξέτασης των καταγγελιών σύμφωνα με την παρούσα Πολιτική, το πρόσωπο αυτό εξαιρείται και δεν θα εμπλακεί σε καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και η καταγγελία θα διερευνηθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. 
6.2.2.3. Σε περίπτωση που ο καταγγελλόμενος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην καταγγελία για βία ή παρενόχληση, ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν θα εμπλακεί σε καμία από τις διαδικασίες και η καταγγελία θα διερευνηθεί από το ΔΣ της εταιρείας σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο της ΙΑΜΕΞ Α.Ε.
6.2.2.4. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και το πρόσωπο αναφοράς δεσμεύονται να τηρούν, σε κάθε περίπτωση, την υποχρέωση εμπιστευτικότητας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν ή τους κοινοποιηθούν από τους Εργαζόμενους κατά την ενάσκηση των ως άνω καθηκόντων τους.
6.2.2.5. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. λαμβάνει επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των συλλεχθέντων πληροφοριών από τους θιγόμενους Εργαζόμενους καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.
6.2.2.6. Συνεργάζεται και παρέχει κάθε σχετική πληροφορία προς τις αρμόδιες αρχές, εφόσον της ζητηθεί. Ειδικότερα, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. καθώς και το πρόσωπο αναφοράς για την υποδοχή και διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών περιστατικού Βίας και Παρενόχλησης συνεργάζονται με κάθε αρμόδια δημόσια, διοικητική ή δικαστική αρχή, η οποία, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήματος από τον θιγόμενο Εργαζόμενο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, αιτείται την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών και δεσμεύονται να παρέχουν συνδρομή και πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Προς το σκοπό αυτό, όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται σχετικά με το περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης, σε οιαδήποτε μορφή, διατηρούνται σε σχετικό φάκελο εντός της ΙΑΜΕΞ Α.Ε., τηρουμένων των διατάξεων την εφαρμοστέας νομοθεσίας σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα [συμπεριλαμβανομένου ενδεικτικά του Ν. 4624/2019 (Α’ 137)].
6.2.3.    Προσωρινά Μέτρα υπέρ του Καταγγέλλοντος

Το τμήμα HR λαμβάνει, εφόσον απαιτείται και κατόπιν συμφωνίας με το καταγγέλλον πρόσωπο, μέτρα για να το προστατεύσει, μέχρι την πλήρη διερεύνηση της καταγγελίας/αναφοράς.
Ενδεικτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χορήγηση στον καταγγέλλοντα ειδικής αδείας μετ’ αποδοχών ή απασχόληση με τηλεργασία ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων του ή μετακίνηση σε άλλο τμήμα εργασίας.


6.2.4.    Προστασία από πράξεις αντιποίνων

Ο Όμιλος δεσμεύεται να προστατεύσει τους εργαζόμενους/ες oι οποίοι καλή τη πίστη πραγματοποίησαν αναφορά, από τυχόν πράξεις αντιποίνων σύμφωνα με το «Πλαίσιο Προστασίας Εργαζομένων από πιθανές πράξεις αντιποίνων σε καταγγελία».
Η ΙΑΜΕΧ Α.Ε. δε θα προβεί ποτέ σε αντίποινα ούτε θα επιτρέψει να υπάρξουν αντίποινα κατά του καταγγέλλοντος σε περιστατικό βίας ή παρενόχλησης. Ειδικότερα, απαγορεύεται κάθε δυσμενής μεταχείριση του καταγγέλλοντος, εφόσον συνιστά εκδικητική συμπεριφορά ή αντίμετρο κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν.3896/2010. Καταγγελία ή με οποιονδήποτε τρόπο λύση της έννομης σχέσης στην οποία στηρίζεται η απασχόληση είναι άκυρη, εφόσον συνιστά εκδικητική συμπεριφορά ή αντίμετρο κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 3896/2010 για περιστατικό βίας και παρενόχλησης του άρθρου 4.


6.2.5.    Κυρώσεις εις Βάρος του Καταγγελλόμενου

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών για παραβίαση των αρχών της Πολιτικής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση Περιστατικών Βίας και Παρενόχλησης στο χώρο Εργασίας, λαμβάνονται από το Τμήμα HR τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της ΙΑΜΕΧ Α.Ε. όπως ορίζονται στην παρούσα πολιτική.
Συγκεκριμένα λαμβάνονται τα απαραίτητα πρόσφορα και ανάλογα μέτρα σε βάρος του καταγγελλόμενου, προκειμένου να εμποδιστεί και να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό ή συμπεριφορά.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη σύσταση συμμόρφωσης, την αλλαγή θέσης, του ωραρίου, του τόπου ή τρόπου παροχής εργασίας, καθώς και τις πειθαρχικές ποινές όπως ορίζονται κατά σειρά προτεραιότητας ή ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος περιλαμβάνουν:

•    Προφορική παρατήρηση
•    Γραπτή παρατήρηση
•    Γραπτή επίπληξη
•    Πρόστιμο μέχρι το 25% των ημερήσιων αποδοχών
•    Προσωρινή παύση από την εργασία έως 3 μήνες, χωρίς αποδοχές
•    Λύση εργασιακής σχέσης


07 Δικαιώματα θιγόμενων

7.1.    Σε περίπτωση που ένας Εργαζόμενος θίγεται από περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης του με την ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ή ακόμη και αν η σύμβαση ή σχέση εργασίας στο πλαίσιο της οποίας φέρεται ότι εκδηλώθηκε το περιστατικό ή η συμπεριφορά έχει λήξει, έχει τα ακόλουθα δικαιώματα: α) δικαίωμα δικαστικής προστασίας, β) δικαίωμα προσφυγής, υποβολής καταγγελίας και αίτησης για διενέργεια εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της, γ) δικαίωμα αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων του, καθώς και δ) δικαίωμα καταγγελίας εντός της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. σύμφωνα με την διαδικασία διαχείρισης καταγγελιών της εταιρείας, όπως αυτή (η διαδικασία) περιγράφεται κατωτέρω, έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της ΙΑΜΕΞ Α.Ε. και είναι επίσης διαθέσιμη στην ιστοσελίδα αυτής (www.iamex.gr). Σε κάθε περίπτωση, όταν προκύπτει αναφορά η καταγγελία τέτοιας συμπεριφοράς εντός της ΙΑΜΕΞ Α.Ε., ο θιγόμενος Εργαζόμενος διατηρεί κάθε δικαίωμά του να προσφύγει σε κάθε αρμόδια αρχή.  
7.2.    Στοιχεία επικοινωνίας των αρμοδίων διοικητικών αρχών στις οποίες έχει δικαίωμα να προσφύγει κάθε θιγόμενος Εργαζόμενος: 
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
•    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900 (24 ώρες 365 ημέρες), Δραγατσανίου 8 Αθήνα
•    ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Χαλκοκονδύλη 17 Αθήνα, τηλ.: 21 3130 6600, www.synigoros.gr
•    ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΕΠΕ): ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ 15512 / 1555, Πατησίων 37, Αθήνα, helpdesk@sepenet.gr
7.2.1.1.    Δικαιώματα Εργαζομένων και συνέπειες από τη μη συμμόρφωση στο πλαίσιο της σχέσης απασχόλησης: όπως αυτά προβλέπονται στα άρθρα 12-15 του ν. 4808/2021. Πιο συγκεκριμένα: 
•    Κάθε Εργαζόμενος που θίγεται από περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης σε βάρος του έχει τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που περιγράφονται ανωτέρω και, επιπλέον, έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από τον εργασιακό χώρο για εύλογο χρόνο, χωρίς στέρηση μισθού ή άλλη δυσμενή συνέπεια, εφόσον κατά την εύλογη πεποίθησή του υφίσταται επικείμενος σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά του, ιδίως, όταν πρόσωπο που ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα ή νόμιμα εκπροσωπεί την ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ως εργοδότη είναι ο δράστης τέτοιας συμπεριφοράς ή όταν η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. δεν λαμβάνει τα απαραίτητα πρόσφορα μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την εργασιακή ειρήνη ή όταν τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανά για να σταματήσουν τη συμπεριφορά Βίας και Παρενόχλησης.  Στην περίπτωση αυτή, ο αποχωρών Εργαζόμενος υποχρεούται να ενημερώσει προηγουμένως εγγράφως το πρόσωπο αναφοράς που έχει ορίσει η ΙΑΜΕΞ Α.Ε., αναφέροντας το περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης και τα λοιπά περιστατικά που αιτιολογούν την πεποίθησή του, ότι επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά του. Εφόσον δεν υφίσταται ή έχει παύσει να υφίσταται ο κίνδυνος και ο αποχωρών Εργαζόμενος αρνείται να επιστρέψει στον εργασιακό χώρο, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ως εργοδότης μπορεί να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας με αίτημα την επίλυση της διαφοράς. Στην περίπτωση αυτήν εφαρμόζεται το άρθρο 18 του ν. 4808/2021.  
•    Όταν κάποιος Εργαζόμενος παραβιάζει την απαγόρευση διενέργειας πράξεων Βίας και Παρενόχλησης ή υποβληθεί στην ΙΑΜΕΞ Α.Ε. αντίστοιχη καταγγελία, η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. υποχρεούται να λάβει τα απαραίτητα πρόσφορα και ανάλογα κατά περίπτωση μέτρα σε βάρος του καταγγελλόμενου, προκειμένου να εμποδιστεί και να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό ή συμπεριφορά. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ενδεικτικά: Τη σύσταση συμμόρφωσης, την αλλαγή θέσης, ωραρίου, τόπου ή τρόπου παροχής εργασίας ή την καταγγελία της σχέσης απασχόλησης ή συνεργασίας, με την επιφύλαξη της απαγόρευσης της κατάχρησης δικαιώματος του άρθρου 281 ΑΚ.
•    Όταν πρόσωπο που ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα ή νόμιμα εκπροσωπεί την ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ως εργοδότη παραβιάζει την απαγόρευση ανοχής ή διενέργειας πράξεων Βίας και Παρενόχλησης κατά τη σύναψη ή άρνηση σύναψης έννομης σχέσης με Εργαζόμενο ή κατά την εξέλιξη, διάρκεια ή λύση αυτής, παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, επιβάλλονται σε βάρος του οι διοικητικές κυρώσεις της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4808/2021.  
•    Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση της απαγόρευσης ανοχής ή διενέργειας πράξεων Βίας και Παρενόχλησης γεννά εκτός των άλλων αξίωση για πλήρη αποζημίωση του θιγόμενου Εργαζομένου, η οποία καλύπτει τη θετική και αποθετική του ζημία, καθώς και την ηθική βλάβη.  
•    Απαγορεύεται και είναι άκυρη η καταγγελία ή η με οποιονδήποτε τρόπο λύση της έννομης σχέσης στην οποία στηρίζεται η απασχόληση, καθώς και κάθε άλλη δυσμενής μεταχείριση Εργαζομένου, εφόσον συνιστά εκδικητική συμπεριφορά ή αντίμετρο κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 3896/2010 (Α’ 207) για περιστατικό Βίας και Παρενόχλησης. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. τηρεί την απαγόρευση αντιποίνων του άρθρου 13 του ν. 4808/2021 και της περαιτέρω θυματοποίησης του θιγόμενου Εργαζομένου. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε.  δεν θα επιβάλει αντίποινα, ούτε θα επιτρέψει αντίποινα κατά οποιουδήποτε ατόμου που εγείρει ένα ζήτημα ή συνεργάζεται σε μία έρευνα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε υποβάλει εν γνώσει του μια ψευδή κατηγορία ή παρέχει εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες, μπορεί να υποβληθεί σε πειθαρχικές ενέργειες. Εάν πιστεύετε ότι ασκούνται αντίποινα εναντίον σας, επικοινωνήστε με το πρόσωπο αναφοράς. Η ΙΑΜΕΞ Α.Ε. ενθαρρύνει τους Εργαζόμενους να προβαίνουν στην καταγγελία οποιουδήποτε περιστατικού Βίας και Παρενόχλησης έχουν τυχόν υποστεί και θα καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια για την αποτελεσματική αρωγή τους σε επίπεδο εργασιακό και ψυχολογικό. 
•    Όταν το θιγόμενο πρόσωπο ισχυρίζεται, ότι υφίσταται Βία και Παρενόχληση, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 3896/2010 (ΦΕΚ Α’ 207). 

08 Επίλογος

Η βία και παρενόχληση στην εργασία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του οποίου συνιστά αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνο για την ομαλή και παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης, αλλά και για την προαγωγή ευρύτερων κοινωνικών στόχων, όπως είναι η καταπολέμηση των κάθε μορφής διακρίσεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ατόμων στην επιχείρηση. 
Με τον Ν. 4808/2021 (Μέρος ΙΙ), επιχειρείται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο, περιεκτικό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο, ειδικά για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο πλαίσιο της εργασίας. Η ορθή εφαρμογή των προβλέψεών του, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προαγωγή των προαναφερόμενων στόχων, με αμοιβαία οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, τους απασχολούμενους και τις λοιπές κατηγορίες προσώπων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής.
Η ΙΑΜΕΧ Α.Ε. δεσμεύεται να αξιολογεί την παρούσα κατά τρόπο συνεπή με τις απαιτήσεις των ισχυόντων νόμων και κανονισμών, φροντίζοντας τη συνεχή ενημέρωσή της για τις σχετικές εξελίξεις.
Η ΙΑΜΕΧ Α.Ε. οφείλει να αναρτήσει την παρούσα πολιτική και διαδικασία σε όλα τα μέσα εσωτερικής επικοινωνίας προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι εργαζόμενοι/ες.